Kartoitetaanpa vielä lähtötilannetta ja tavoitteita. Olen 24 -vuotias nainen ja päättänyt ottaa itseäni niskasta kiinni. Minulla on kolmivuorotyö, joten säännöllisen elämänrytmin luomisessa on pientä problematiikkaa. Seurustelen, mutta meillä ei ole lapsia, joten vapaa-aikaani ei tarvitse jakaa kovin moneen suuntaan.

Olin lukioon asti varsinainen sohvaperuna. Joskus 2004 kävin ensikertaa Les Millsin BodyPump -tunnilla ja innostuin lajista. Vuoden verran kävin pelkästään pumpissa, kunnes rohkeus riitti kokeilla muitakin lajeja. Pikkuhiljaa kuvioon tulivat samaisen tuoteperheen BodyCombat sekä Step. Aloin käydä jumpassa kolme kertaa viikossa ja olin tyytyväinen tilanteeseen. Parhaimpina jaksoina kävin 3-4 tunnilla viikossa.

Säännöllinen liikunta pysyi elämässäni vuoteen 2010 asti, jolloin aloin lipsua 2-3 liikuntatuntiin viikossa. Siihen asti liikkuminen oli itsestäänselvyys ja elämäntapa. Raahauduin tunnille vaikka olisin ollut miten väsynyt tai kiireinen. Sitten aloin joustaa, jos väsytti tai oli menoa. Ensin vähän ja sitten liikaa. Nykyään liikun 0-1 kertaa viikossa ja olen erittäin harmistunut tilanteeseen.

Tavoitteena on nyt siis päästä takaisin kolmeen liikuntakertaan viikossa ja saada peruskunto takaisin.

Toinen keskeinen ongelma liikkumisen ja muunkin elämänhallinnan suhteen on ainainen väsymys. Voisin nukkua aina ja kaikkialla ja silti väsyttää. Nukun myös epäsäännöllisesti, valvon myöhään ja nukun pitkään. Lisäksi päiväunista on tullut lähes rutiinia ja entisen puolen tunnin sijasta unet venyvät nykyään helposti 2-3 tuntiin. Toinen ryhtiliikkeen paikka on siis unirytmin ja nukkumisen määrän järkeistäminen. Tavoitteena on mennä työpäivinä nukkumaan 22 ja vapaalla 23 mennessä. Vapailla ja iltavuoroissa yritän alkaa nousta 9.30 mennessä. Päiväunista yritän päästä eroon kokonaan tai ainakin reilusti harventaa torkkuja sekä lyhentää aikaa.

Ruokailussanikin olisi remontoitavaa, mutta keskityn ensin liikuntaan ja nukkumiseen.

Tänään liikkumisohjelmassa astangajoogaa, tästä on hyvä jatkaa :)